Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

23 Αυγούστου 1864: Γεννιέται ο Ελευθέριος Βενιζέλος

Σαν σήμερα, στις 23 Αυγούστου του 1864, γεννήθηκε στις Μουρνιές των Χανίων ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς ηγέτες του Ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους, ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ένας πολιτικός με τεράστια συμβολή, τόσο στην Κρητική επανάσταση και την ένωσή της με την Ελλάδα, όσο και στη διακυβέρνηση της χώρας, καθώς διετέλεσε πρωθυπουργός επτά φορές από το 1910 μέχρι το 1936.

Η πολιτική του συνεισφορά ξεκίνησε με τη δημοσίευση του νέου Ελληνικού Συντάγματος, το οποίο περιλάμβανε μέτρα προστασίας των εργαζομένων, την αναδιαμόρφωση του φορολογικού συστήματος, καθώς και την ιδιαιτέρως σημαντική αναδιανομή των τσιφλικιών στους αγρότες. Ταυτόχρονα διαμορφώθηκαν νόμοι που ρύθμισαν τις συλλογικές διεκδικήδεις των εργαζομένων στη χώρα μας και καθιέρωσαν το οκτάωρο στην εργασία, ενισχύοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό τα δικαιώματα τους. Παράλληλα, έθεσε τις βάσεις για μία ουσιαστική θεσμική παρέμβαση του κράτους στην οικονομία, ενώ στόχευσε στην ενίσχυση των ταμείων συντάξεων και αλληλοβοήθειας με κρατικά κονδύλια, προκειμένου να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν. Επιπλέον, προχώρησε σε πλήθος τομών στη Δημόσια Υγεία, αναδιοργανώνοντας τις υγειονομικές υπηρεσίες. Σημαντική, ωστόσο, ήταν και η συνεισφορά του στον τομέα της Παιδείας όπου εγκαινίασε τα σχολεία για άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς και τα πειραματικά σχολεία των Πανεπιστημίων, ενώ οργάνωσε τα πρακτικά λύκεια και τις νυχτερινές σχολές.

Ο Βενιζέλος, διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας σε μία πολυτάραχη περίοδο, τόσο για τη χώρα μας, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο γενικότερα, καθώς βρισκόταν στα πρόθυρα των Βαλκανικών πολέμων και του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν επιτακτική, λοιπόν, η ανάγκη για σύναψη συμμαχιών και ενίσχυση του στρατιωτικού τομέα. Έτσι, προχώρησε στην αναδιοργάνωση του Ελληνικού Στρατού, καθώς και στην προσχώρηση της χώρας μας στην Αντάντ, γεγονός που γέννησε μεγάλες διαφωνίες με το βασιλιά Κωνσταντίνο, οδηγώντας στον εθνικό διχασμό.

Παρόλο που έχουν περάσει σχεδόν 80 χρόνια από το θάνατό του, το 1936, ο Ελευθέριος Βενιζέλος παραμένει ένας επίκαιρος πολιτικός ηγέτης που αναδιαμόρφωσε και εκσυγχρόνισε το Ελληνικό κράτος, ένας ηγέτης που θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμιση για κάθε πολιτικό που θέλει να προσφέρει στη χώρα του και το λαό της.

ΠΑΣΠ ΕΜΠ