Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Για την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Για ακόμα μια φορά γίναμε μάρτυρες μιας πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης, που έλαβε χώρα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, μιας επίθεσης που έρχεται να συνεχίσει έναν κύκλο τυφλής βίας που τον τελευταίο χρόνο έχει αιματοκυλήσει όχι μόνο τη γείτονα χώρα, αλλά και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως οι Βρυξέλλες και το Παρίσι. Παρόλο που ο αριθμός των νεκρών από αυτές τις επιθέσεις έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, η διεθνής κοινότητα παραμένει αδρανής και δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία ώστε να αναχαιτίσει αυτό το κύμα βίας, αλλά και να προλάβει την εμφάνιση αντίστοιχων μελλοντικών τρομοκρατικών ξεσπασμάτων. Η μάστιγα της τρομοκρατίας προφανώς και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεμονωμένες ενέργειες, αλλά μόνο μέσω μιας διεθνούς συνεννόησης και συνεργασίας τόσο σε επίπεδο κοινωνίας, αλλά και σε επίπεδο κυβερνήσεων.


Απαραίτητη συνθήκη όμως για να συμβεί αυτό, είναι να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία σε βαθμό τέτοιο, ώστε να πυροδοτήσει σε μετέπειτα επίπεδο εξελίξεις στο κομμάτι των ενεργειών που πρέπει να γίνουν από πλευράς κυβερνήσεων. Προβληματισμό ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά τα τρομοκρατικά χτυπήματα δεν έχουν λάβει τη δέουσα προβολή, επακόλουθο της οποίας είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Είναι απαραίτητο να αντιληφθούμε ότι κάθε εξτρεμιστική επίθεση δεν είναι μια επίθεση μόνο απέναντι σε έναν άνθρωπο, μια χώρα ή έναν λαό, αλλά αποτελεί πλήγμα για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Είναι καιρός να αποδεχθούμε ότι το φαινόμενο της τρομοκρατίας δεν θα εκλείψει, αν δεν δείξουμε την απαραίτητη αποφασιστικότητα και βούληση για κοινή δράση που θα αποτελέσει ασπίδα της ανθρωπότητας στο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Η τρομοκρατία μπορεί να νικήσει έναν...

Όλους μαζί όχι!

ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΠΑΣΠ ΕΜΠ